fredag 22 februari 2013

Velar om bältesstol eller bälteskudde?

Barn över 4 år - bältesstol/bälteskudde
I bältesstol eller på bälteskudde åker barnet framåtvänt. Ett framåtvänt bilbarskydd är dock aktuellt först när barnet inte längre kan åka bakåtvänt och tidigast vid fyra års ålder. Skyddet behöver inte monteras.

Bältesstolen eller kudden hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälte till barnets kropp. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp så att bilbältet kan skydda kroppen. Kontrollera att bältet sträcks korrekt - nära halsen, över bröstbenet och ner över låren (inte över magen). Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd ger det.

Skillnaden mellan bältesstolen och kudden är främst bältesstolens höga ryggstöd. Om barnet sitter på en plats som saknar nackstöd är bältesstolen det bästa alternativet. Barn som är kortare än 140 cm ska inte sitta på samma plats som en krockkudde om denna inte kopplats ur av en auktoriserad verkstad. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder.



Risker för fel?
Bältesstolar och bälteskuddar är enkla att använda och behöver inte monteras. Problemen brukar vara att bältet används fel, t.ex. dras över hornen istället för under eller att bältet placeras under armen istället för på axeln. Båda misstagen kan göra att bältet skyddar sämre vid en kollision.

OBS! Placera inte barn som är kortare än 140 cm på plats med aktiv krockkudde!

Texten och bild kommer helt och hållet från NTF konsument. De har bra information till oss föräldrar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar