måndag 26 april 2010

3 lyckoträffar i mat

Varje helg så brukar vi försöka att tillaga något speciellt och denna lyckades vi få till 3 kanon middagar. =) Enjoy!

Fredag: Pasta Vongole - hjärtmusslor
Receptet är från alltommat.se (Lyxlagat - hans blogg kan jag varmt rekommendera)

4 portioner

4 portioner tagliatelle
1 burk vongole al naturale
2 klyftor vitlök
1/2 msk torkade chiliflingor
2,5 dl vitt vin
75 g smör
1 citron
1 knippe bladpersilja
Parmesan
Havssalt & nymald svartpeppar

Koka upp vatten för pastan. Droppa i lite olivolja och salt och koka därefter pastan enligt intruktionerna. Hetta upp 2/3 av smöret i en sautépanna och fräs finhackad vitlök och chiliflingor utan att det tar färg. Häll bort musslelvattnet och tillsätt musslorna i det fräsande smöret tillsammans med finhackad persilja och vitt vin. Låt sjuda i 4-5 minuter. Häll av pastavattnet och vänd ner pastan i kastrullen med musslorna. Vänd runt så att allt det underbara vinet sugs upp av pastan och gottar till sig likt inget annat.

Min kommentar...Vi skippade parmesanen...vilket vi tror ska skära sig samt så valde att servera musslorna separat. Detta är jätte enkelt recept som alla amatörkockar kan klara. Vi köpte färska musslor...mycket mysigare och festligare. =)

Lördag: Älggryta
Receptet kommer från receptfavoriter.se

Ingredienser till Älggryta med rödvin:
Marinad till 800 gram älgkött (överkurs): 2
dl rödvin
0,5 tsk timjan
4 grovkrossade pepparkorn
2 lagerblad
2 grovhackade vitlökar

TILL ÄLGGRYTAN MED RÖDVIN: 800 g grytbitar av älg (gärna marinat)
6 msk olivolja
1 morot
1 purjolök
1 gul lök
2 klyftor vitlök
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk kanel
0,5 tsk timjan
2 lagerblad
5 dl rött vin
20 smålökar
200 g rimmat fläsk
250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling
Salt och vitpeppar
cirka 1-2 msk maizena
0,5 dl vatten
Älggryta med rödvin
Recept på älggryta med rödvin. En god viltgryta med älgkött och rödvin.
Älggrytan blir godare dagen efter. Du kan också marinera älgköttet någon dag
innan skuret i grytbitar i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några
pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök.

Så här lagar du Älggryta med rödvin:
Marinera köttet i en påse i kylen 1-3 dagar 1. innan om du önskar.
2. Häll av marinaden och spara den.
3. Skala och hacka morot, purjolök, lök och vitlök.
Värm en stor stekgryta, gärna gjutjärn. Bryn köttet runt om i olivolja i 5
minuter.
4. Tillsätt morot och lök samt tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite
salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut under omrörning.
5. Häll sedan på rödvinet och ev. marinad och låt rödvinet koka in i älgköttet
några minuter innan du spär med vatten så att det täcker köttet.
6. Koka älggrytan med rödvin (gärna övertäckt med lock) på medelvärme i en
timme. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du älggrytan längre.
7. Rensa, skala samt halvera de små lökarna, skär
fläsket i tärningar och rensa samt skär svampen i grova bitar.
8. Stek fläsket och löken i en stor stekpanna på medelvärme och sedan på svag
värme i ca 15 minuter så att löken mjuknar. Tillsätt svampen och stek några
minuter till. Tillsätt fläsk, lök och svampblandningen till älggrytan när
köttet är mört och blanda runt, koka upp.
9. Red älggrytan: rör ut maizenamjöl i kallt vatten och tillsätt det under
omrörning. Koka upp älggrytan.
11. Smaka av älggrytan med salt, vitpeppar samt eventuellt lite socker, gelé
och soja.

Min kommentar...detta recept ovan hade vi som inspiration till en kanon god gryta. Vi marinerade i ca 5 timmar och kanske inte hade med alla ingredienser och rätt mängder...=) Laborera Du med! =)

Söndag: Grillning så klart!
Vad är en helg utan grillning? Här kommer ett tips på en ingrediens till sommarens marinader. Vi använde bara några droppar av Liquid Smoke och det blev kanon. Finns på de flesta mataffärerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar