tisdag 19 oktober 2010

Årets gåsen till "pre Mårten gås" fixad

Förra året blev det en svensk gås från NK. I år blir det visst en fransk gås från Östermalms saluhall. Då vi tjuvstartar redan i oktober så finns det inga svenska att köpa. de slaktas och levereras under 1 veckan i november. På menyn kommer givetvis svartsoppa, kråskorv och äppelkaka att finnas med. Nytt för i år blir Spettekaka! =)

Förra året gjorde jag en hel gås men blev rekommenderad i år att prova bara att köpa gås bröst då vi endast är 4 vuxna. Självklart så testar jag det istället! De ska stekas och sedan tillagas i ugn. Spännande!. =) Barnen får nbog kokt korv eller liknade till middag.

"Mårtensgås, mårten eller mårten gås är en högtid där man äter gåsmårtensafton 10 november. Själva högtidsdagen var ursprungligen mårtensmässan, 11 november. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är idag främst firad i Skåne. Högtiden firas på liknande sätt på kontinenten, främst i Tyskland. Mårten har fått sitt namn efter helgonet Martin av Tours. På en klassisk gåsamiddag äter man svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk eblakaga som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt." (Källa: wikipedia)

Den riktiga gåsmiddagen hos svärmor kommer helgen efter. Så mysigt med höst och traditioner! =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar