söndag 28 oktober 2012

Fiskgratäng - otippad middag idag

Idag gjorde jag en fiskgratäng. Det var galet länge sedan vi hade ätit det. Oj så gott det var!
Fiskgratäng med räkor
4 portioner
Ingredienser
600 g torskfilé, ekologisk
1 tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald
500 g räkor, oskalade
Potatismos:
800 g potatis, mjölig sort
1 dl mjölk, het
2 msk smör

salt, vitpeppar
1 st äggula
Sås:
1 dl fiskspad
4 dl matlagningsgrädde
1 msk skaldjursfond, koncentrerad
2 msk vetemjöl
1 msk citron, pressad saft
3 msk dill, hackad

salt, vitpeppar
Servera med:

citronklyftor och dill
Tillagning
1. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.
2. Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter i 225grader. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.

3. Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.

4. Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.

5. Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.

6. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.


Receptet kommer från Alltommat.se




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar