torsdag 19 april 2012

Pass och EU-kort


Dags att skaffa ett fjärde pass till familjen.


Idag har vi fixat pass till hela familjen. =) Vi tycker att det skönt att göra nya pass med lite marginal. Oftast tar det bara 1 vecka (i vissa fall upp till 3 veckor) göra nya men sedan ska man ju även hinna hämta dem. Nu har vi 1,5 månad på oss så det ska nog gå bra. =) Vi tyckte även att det var bra att förnya allas på samma gång. Ett nytt pass kostar idag 350 spänn... När vi stod där kom vi på att vi missat lill-tösens sista fyra och som tur var så svarade farmor och kunde hjälpa oss. Det är så sällan man anväder dem. Stor-tösens kunde vi.


Allt gick smidigt det svåra kom när vi sedan i bilen hem skulle svara på Stor-tösens alla frågor om pass och varför man inte får resa eller bo hur man vill i andra länder! På vägen dit var det massor med frågor om hajar. = ) Hon börja bli stor.


För några veckor sedan fixade jag nya EU-kort till hela familjen så nu återstår bara försökringspappret som man enkelt själv kan ta ut från vårt försäkringsbolags hemsida.


Pass

"Giltighetstid
Passet och det nationella id-kortet gäller i fem år för alla.
Pass utfärdade före 1 oktober 2005 är giltiga i tio år - om personen var minst 18 år när passet utfärdades.
Ett provisoriskt pass utfärdas för en resa och gäller för den tid det tar att genomföra den resan. Längsta giltighetstiden är 7 månader.


Tänk på!Några länder kräver att passet ska vara giltigt en viss tid efter inresan. Det kan röra sig om tid ända upp till tolv månader. Vill du veta vad som gäller för ett speciellt land, vänd dig till det aktuella landets ambassad eller konsulat. I vissa fall kan resebyrån lämna besked.
" Källa: polisen.se


Mer information och var din passexpedition finns klicka här : Hitta din passexpedition.






EU-kort (Europeiskt sjukvårdskort)

"För att få rätt till medicinskt nödvändig vård när du reser inom EU/EES och Schweiz behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort. Kortet kallas även för EU-kort. Med EU-kortet får du vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet du besöker. Du kan beställa kortet kostnadsfritt från Försäkringskassan. " Källa (för bild och text): vardguiden.se


Vill du veta mer eller beställa ett så gå in på forsakringskassan.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar