fredag 30 december 2011

Ostbricka

Brietårtan innan den varit i ugnen.

Här kommer tips på en enkel och uppskattad ostbricka. Ostbricka är ett underskattat och i vårt fall bortglömt sätt att umgås på. Mycket trevligt att sitta och prata i lugn och ro över ett glas vin och lite ost. För mängder kolla med din lokala osthandlare. De har säkert fler förslag på goda ostar.

Dryck ta något rött som är gott. Jag och min man uppskattar portvin som vi tagit med oss från svärfar.=)

Ost:

Saint Albray Min favorit. En krämig kitt ost.

Stilton "är en engelsk blåmögelost gjord på komjölk och uppkallad efter byn Stilton och får endast tillverkas i de brittiska grevskapen Derbyshire, Leicestershire och Nottinghamshire.Osten är cylinderformad med en tjock skorpa och säljs inte förrän den lagrats i minst tre månader."

Gruyere "är en ost som liknar emmentaler och en Schweizerost med förhållandevis kraftig smak, dock utan hål i osten. Namnet kommer ursprungligen från regionen Gruyère som ligger i kantonen Fribourg i den fransktalande delen av Schweiz. Enligt tillverkaren är kornas betesmark viktig för smaken på osten då korna sägs beta på alpängar med en ovanligt rik flora. Gruyère tillverkas av opastöriserad mjölk och är finpipig (alternativt utan hål)"

Manchego "är en spansk hårdost gjord på fårmjölk. Den tillverkas i provinsen La Mancha som gett den dess namn. Typiskt för Manchegon är halmmönstret i skorpan som finns kvar efter pressningen. Osten lagras från två månader till två år. Den yngsta sorten kallas fresco, sen kommer semi-curado, curado och viejo."

Morbier "är en halvhård ost från Jura i Frankrike, som ovanligt nog har ett lager av träaska i mitten. Förr använde herdarna sot från ystkaret för att skilja morgon- och kvällsmjölken åt, och detta blev sedan till den så kallade Morbier-osten. Nuför tiden tillverkas inte osten på detta sätt, men osten delas fortfarande i två delar och ett lager av aska och salt tillsätts för att få fram det karaktäristiska utseendet. Osten är tillverkad av pastöriserad eller opastöriserad komjölk. Den är ganska mild i smaken, men fler smaker framträder om den rumstempereras. Fetthalten ligger på 45% i torrmassan."

Ovan tilläggsinformation kring ostarna kommer från Wikipedia.

Brietårta - så jäääääääkla god!!!! Mmmm... Ett måste! Jag gjorde Monika Ahlbergs brietårta men skippade att stjärnanisen och det momentet. Receptet finns på recept.nu. Jag har tidigare gjort en med tomat och basilika. Den var också god med inte lika smarrig som denna.

Tilltugg:

Kex till ost bricka. Vi gillar Göteborgskexs Utvalda.

Vindruvor

Päron

Fikonmarmelad

Fikonkaka och Valnötskaka - nyheter som kommit starkt under hösten. Tror de kommer från Spanien ursprunglien men vet ej säkert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar